Na het bevestigen van een DNA-match en het starten van het proces waarbij een geadopteerde voor de eerste keer haar biologische familie ontmoet, begint ons bemiddelings- en herenigingsproces.
Er is een aanzienlijke kloof tussen de biologische familie en de geadopteerde, bestaande uit taalbarrières, culturele verschillen en religieuze onderscheidingen. De familie kijkt altijd reikhalzend uit naar de ontmoeting met de geadopteerde.
Het Shapla-team speelt een cruciale rol en werkt samen met ervaren counselors uit Bangladesh om de biologische familie van de geadopteerde te ondersteunen. Aan de andere kant ondersteunen ervaren counselors in Nederland de geadopteerde bij het initiëren van het eerste contact.
Tijdens de eerste fasen wordt de geadopteerde vaak overspoeld met vragen op zoek naar antwoorden over haar oorsprong. Vragen over de omstandigheden rond de ouders, details over hun leven en de nasleep van het verlies van de geadopteerde komen vaak voor.
Dergelijke vragen omvatten:
-
- Wat weet je over mijn moeder/vader?
-
- Wat is er gebeurd of hoe is ze/he overleden? Was ze/he ziek? (in het geval van het overlijden van de ouders)
-
- Op welke leeftijd is mijn moeder/vader overleden?
-
- Wat heeft mijn familie gedaan nadat ik verloren was geraakt?
-
- Hoe was mijn moeder/vader? Hoe was hun karakter?
-
- Wat kan ik te weten komen over mijn zussen/broers?
-
- Is er meer informatie over mijn vader/moeder?
-
- Is er een foto van mijn moeder/vader?
Bij het ontmoeten van de verloren familie staat de geadopteerde voor intense emotionele uitdagingen, waardoor het moeilijk wordt voor hem/haar om te navigeren en antwoorden te zoeken. Onze counselors fungeren als bemiddelaars, initiëren en ondersteunen gesprekken en zorgen voor een soepele ontmoeting waar beide partijen de nodige ondersteuning krijgen gedurende de emotionele en gevoelige reis.