Roots

Wat verstaan we onder “roots’?
En waarom zijn deze zo belangrijk?

Iedere vorm van leven begint ergens. Zo zijn wij als mensen ter wereld gekomen bij ons vader en moeder. Onze wortels liggen dus in Bangladesh. Tot ze werden afgesneden en we als een ‘zaailing’ in nieuwe aarde zijn geplant: op Nederlandse bodem. Andere aarde, met andere bomen om ons heen. Zie daar maar eens opnieuw wortel te schieten. 

Een enkeling van ons heeft een paar wortels kunnen behouden, bijvoorbeeld in geval van particuliere adoptie waarbij de verbinding met de herkomst zoveel als mogelijk werd gefaciliteerd. Maar bij de meesten van ons is de verbinding met onze herkomst abrupt verbroken. 

Hoe je opnieuw wortels hebt kunnen vormen in Nederlandse bodem, of in welke mate je de band met je herkomst bent blijven voelen, het kunnen aarden in Nederland lukt de een beter dan de ander. Hoe dan ook zijn de stompjes/littekens van de afgesneden wortels nog aanwezig. Soms ver weg verstopt, soms komen ze weer naar boven en begint het te jeuken. Je kan het negeren of proberen opnieuw te verbinden. Ieder zijn keus.  

Waar we vandaan komen, is niet alleen maar de aarde: het is alles om ons heen. En op al onze zintuigen gericht. 

Zo kan het om een gevoel gaan, klanken, geuren, smaken. 

Onze roots zijn dus veelomvattend. We willen vanuit de stichting dan ook op meerdere facetten een platform met activiteiten aanbieden die op onze roots in zijn algemeenheid betrekking hebben. 

Zo hoef je niet direct aan je eigen familie te denken als het over roots gaat, maar kan je ook (eerst/alleen) kennis maken met het eten in Bangladesh, hoe men sociaal met elkaar omgaat, welke culturele gelegenheden er zijn, wat de flora en fauna is van het land, hoe de mensen in Bangladesh zijn, wat de taal is, etc. 

In het verleden hebben we een rootsreis naar Bangladesh georganiseerd, en onlangs is een team teruggekeerd van een verrijkende rootsreis. Adoptees hadden een buitengewone ervaring waarin ze zich onderdompelden in de levendige cultuur, adembenemend landschap, gastvrije sfeer en heerlijke keuken. We kijken ernaar uit om meer rootsreizen te plannen. Als je geïnteresseerd bent om deel te nemen aan ons volgende avontuur, stuur ons dan eenvoudig een e-mail naar rootsreis@shaplacommunity.org.

Blijf met ons in contact via onze socialemediakanalen om de schoonheid en rijke cultuur van Bangladesh te verkennen. Volg ons voor updates en inzichten!

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en vragen of nieuwsgierigheden over je roots met ons te delen. We zijn altijd enthousiast om meer te weten te komen over wat je al weet of waar je interesse in hebt.”

Scroll to Top

Wil je meer weten en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.