WOB

 

Elk individu heeft een inherent recht op toegang tot informatie over overheidsoperaties, inclusief acties, methodologieën en onderliggende redeneringen. Dit recht wordt gewaarborgd door de Wet Open Overheid (WOO), die proactieve openbaarmaking of verstrekking op verzoek voorschrijft, en daarmee transparantie en verantwoording binnen overheidszaken bevordert. Voorheen bekend als de WOB-wet, markeert de overgang naar de WOO-wet op 1 mei 2022 een toewijding om de openbare toegang tot overheidsinformatie te verbeteren.

Echter, ondanks het overkoepelende principe van transparantie, blijven uitdagingen bestaan, met name in gevallen waarbij geadopteerden op zoek zijn naar informatie over hun afkomst. De houding van de overheid om WOO-verzoeken af te wijzen en aansprakelijkheid te ontkennen, zoals geïllustreerd in gevallen zoals die van Dilani Butink, Bibi Hasenaar, en Patrick Noordoven, benadrukt de voortdurende strijd voor transparantie en verantwoording in overheidspraktijken.

Ondanks individuele overwinningen, zoals die van Patrick Noordoven, benadrukken de aanhoudende beroepen van de staat met schijnbaar onuitputtelijke tijd en middelen de noodzaak van voortdurende pleitbezorging en hervormingsinspanningen om een eerlijke toegang tot overheidsinformatie voor alle burgers te waarborgen.

 

Scroll to Top

Wil je meer weten en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.