Zwartboek

Sigrid Deters is een filmmaker en verdiept zich al jarenlang in de wereld van de adoptie.

‘Je werkt corruptie in de hand’

Misstanden zijn geen incidenten, zo onderzocht Deters. Zij stelde een zwartboek op en kwam erachter dat er in Nederlandse kranten al sinds de jaren 50 bericht wordt over een zwarte markt van kinderhandel.

Deters heeft inmiddels een verzameling van 138 pagina’s vol met deze berichten. Volgens haar is uit al deze berichten maar één conclusie te trekken: “Adoptie waarvoor je geld betaalt moet niet op deze schaal plaatsvinden. Dat is ronduit slecht. Het is een perverse prikkel, waarmee je corruptie in de hand werkt.”

Met dit zwartboek hoopt zij meer inzicht te geven. “Ik sta open voor elke aanvulling, dus mensen kunnen helpen mijn zwartboek completer te maken”, zo luidt de oproep van Deters.

Kana Verheul ondersteunt het initiatief van Deters en werkt ondertussen ook zelf aan een zwartboek die specifiek gericht is op adopties uit Bangladesh. Ze is strijdbaar om de huidige situatie te veranderen: “Veel kinderen die geadopteerd worden zijn helemaal geen wees. De meeste kinderen worden adoptabel gemaakt. Ik wil aandacht voor de positie van biologische families door daar te helpen.”

je kunt Sigrid’s zwarte boek hier downloaden.

Scroll to Top

Wil je meer weten en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.